BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Hrvatski rendžeri okupit će se u Komiži gdje će obilježiti Svjetski dan rendžera


Svake godine 31. srpnja u cijelom svijetu se obilježava Svjetski dan rendžera. Toga dana  osvrćemo se na različite aspekte rada i života čuvara prirode- rendžera. Sjećamo se i odajemo počast rendžerima koji su svoj život izgubili na dužnosti. Radujemo se postignutom napretku  i  nadolazećim izazovima. Slavimo hrabrost, ustrajnost i  predanost onih rendžera koji  daju sve od sebe kako bi služili prirodu.

Cijela ideja kreće od Međunarodne federacije rendžera (IRF), neprofitne organizacije osnovane s ciljem podizanja svijesti i podrške rendžera kod njihove uloge u očuvanju našeg prirodnog i kulturnog naslijeđa. IRF je osnovan 1992. , i  ima članstvo od 60 rendžerskih udruga iz 46 zemalja svijeta, na šest kontinenata. U svim zemljama na ovaj dan se okupljaju rendžeri, pa tako i u Hrvatskoj. Ove godine taj dan obilježiti će se u Komiži, kroz projekciju filma The Thin Green Line autora Sean Willmorea. The Thin Green Line osim naslova filma, naziv je i zaklade za pomoć  obiteljima u kojima je netko stradao na poslovima zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti.  

Udruga Hrvatski rendžer je osnovana 2010.g. u cilju promicanja, razvitka i unapređenja struke nadzornika i čuvara prirode i njihove uloge u očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti u Republici Hrvatskoj, te povezivanja sa srodnim strukovnim udrugama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Udruga trenutno broji 82 člana i na 7. Svjetskom kongresu renđera održanom 2012.g. u Tanzaniji postala je ravnopravni član  IRF-a.

31.srpnja 2015. u gradu Komiži hrvatski rendžeri okupit će se i obilježiti ovaj dan, informirajući javnost o svom poslu, ljepotama i opasnostima istog, zaštićenim područjima iz kojih dolaze. Kao dio IRF-a susret organizira Udruga Hrvatski rendžer u suradnji s JU Dalmatian Nature, TZ Komiža i JU Maksimir.

                                                                                                                           Udruga Hrvatski rendžer


« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID